Enovice in ugodnosti
zapri Ocala Želite videti katera očala vam pristajajo? Ne čakajte! Preizkusite zdaj!
Prijava | Registracija

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 50€!

“Kjer dobite največ za vaš denar!”

Košarica

Artiklov: 0

Kako opraviti očesni pregled?

Za določitev ustrezne dioptrije potrebujete očesni pregled, ki ga lahko opravite pri zdravniku specialistu oftalmologu.

V kolikor se želite naročiti pri našem oftalmologu se lahko prijavite na telefonsko številko:

Očesna ambulanta Kiraly
Ludvik Kiraly dr.med., spec. oft.
Mlinska 7
9220 Lendava

Oftalmološki pregled lahko opravite tudi kjerkoli drugje pri zdravniku specialistu oftalmologu. Spisek okulističnih specialističnih ambulant je objavljen na spletni strani ZZZS. Povzetek spiska lahko v PDF obliki prevzamete – tukaj.

Sprva se morete naročiti na pregled, nakar dobite termin. Napotnica za specialistični pregled pri okulistu ni potrebna, zaradi ugotavljanja vidne ostrine in potrebne korekcije vidne ostrine. Potrebujete le kartico zdravstvenega zavarovanja. Pregled za ugotovitev vidne ostrine v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da je pregled za ugotavljanje vidne ostrine in potrebne korekcije vidne ostrine za vas brezplačen.

V trenutku, ko izročite vašo kartico zdravstvenega zavarovanja za pregled, je plačnik zdravstvena zavarovalnica, nahajate pa se v javnem zdravstvenem zavodu ali pri koncesionarju s pogodbo. V nasprotnem primeru pa ste plačnik neposredno vi ali pa kdo drug, vendar ste se za to morali vnaprej posebej dogovoriti.

V kolikor ste se naročili na samoplačniški pregled boste vse stroške morali kriti sami (cca. 30 eur).

Kako izpolniti naročilo?

Sedaj, ko imate primerno dioptrijo je potrebno izpolniti naročilo. Za lažje izpolnjevanje je priporočljivo poznati pomen kratic.

Sfera

Vrednost sfere na receptu vam pove višino vaše dioptrije. To je moč leče, ki jo potrebujete, da boste ostro videli. Na vašem receptu boste vrednost sfere prepoznali pod okrajšavo Dsph (Sph, S). Pri naročilu stekel bodite pozorni na predznak. V primeru daljnovidnosti je vrednost predznaka pozitivna (+), pri kratkovidnosti je ta vrednost negativna (-). Če na receptu, ki ste ga prejeli predznaka ni, lahko upoštevate pozitivno (+) vrednost.

Cilinder – le v primeru astigmatizma

Vrednost cilindra opredeljuje stopnjo astigmatizma. Astigmatizem nastane zaradi neenakomerne ukrivljenosti roženice, kar pomeni, da se svetlobni žarki nikoli ne združijo v eni točki. Na vašem receptu boste vrednost cilindra prepoznali pod okrajšavo Dcyl (Cyl). Pri naročilu stekel bodite pozorni na predznak (+ ali -).

Os (axis) – le v primeru astigmatizma in 180°

Vrednost osi je podana v stopinjah in določa pozicijo stekla v očalih. Na vašem receptu boste vrednost sfere prepoznali pod imenom Axis. Stopinje so vedno podane med 0° in 180°.

Zenična razdalja (PD)

Zenična razdalja je razdalja med vašima zenicama. Meritev je potrebna za montažo pravilnega položaja stekel v okvir. Zenično razdaljo lahko prepišete iz recepta, lahko jo izmerite s pomočjo ravnila ali pa enostavno natisnete PD merilnik in si razdaljo odčitate sami ali s pomočjo druge osebe.

Navodila kako si sami doma izmeriti zenično razdaljo so na voljo tukaj

Primera kako izpolniti naročilo:

Blagovne znamke

Prednosti nakupa v spletna-optika.net

 • 14-dnevna garancija

  Če si boste v roku 14 dni premislili vam bomo povrnili celotno kupnino. Za izdelke, ki so izdelani individualno (korekcijski okvir s stekli) vam ne moremo zagotavljati vračila kupnine.

 • Hitra dostava

  Izdelek vam bomo dostavili preko hitre pošte kurirske službe DPD po njihovem ceniku.

 • Varen nakup

  Izdelek plačate po povzetju, predračunu, s kartico ali preko Paypala. Vaši osebni podatki so varni, zato do zlorab ne more priti.

 • Brezplačna pomoč

  Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 02/578 80 69.