Enovice in ugodnosti
zapri Ocala Želite videti katera očala vam pristajajo? Ne čakajte! Preizkusite zdaj!
Prijava | Registracija

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 50€!

“Kjer dobite največ za vaš denar!”

Košarica

Artiklov: 0

Kratkovidnost (myopia)

Kratkovidnost je najpogostejša očesna napaka, ki praviloma nastane zaradi predolgega očesnega zrkla. Redkeje je vzrok v preveliki lomnosti roženice ali leče. Pri pravovidnem očesu se žarki zberejo točno v rumeni pegi na mrežnici. Pri kratkovidnem očesu imamo predolgo zrklo, zato se žarki zberejo pred in ne na rumeni pegi, kar povzorči nejasen in meglen vid. Ljudje s to očesno napako vidijo slabo na daleč ter dobro na blizu.

Kratkovidnost

Kratkovidnost se praviloma pojavi med 8-12 letom starosti. Kot vsi organi v otroštvu raste tudi oko. Težava nastane takrat, ko oko zraste preveliko. Tedaj nas otroci začnejo opozarjati, da več ne vidijo na tablo v šoli. Oko raste približno do 20-ega leta starosti, zato se kratkovidnost stabilizira med 20-30- im letom starosti.

Kratkovidnost

V zadnjem desetletju smo priča epidemiji kratkovidnosti, kar je še posebej izrazito v vzhodni Aziji. Tako v nekaterih provincah Kitajske beležijo 90 % prisotnost kratkovidnosti pri otrocih. Domnevajo, da bi naj bil vzrok temu obilica bližinskega gledanja (učenje, uporaba računalnika, tablic ipd.) ter premalo naravne svetlobe. Strokovnjaki svetujejo, da se je potrebno preventivno na vsake pol ure bližinskega dela za eno minuto zazreti v daljavo. S tem sprostimo ciliarno mišico, ki je pod izjemnim naporom pri dolgotrajnem bližinskem delu. Prav tako je potrebno poskrbeti za čim več naravne svetlobe v delovnem okolju.

Posamezniki s kratkovidnostjo so bolj izrazito podvrženi tveganju za pojav določenih očesnih bolezni. Zaradi tanjše mrežnice se lahko ta hitreje zatrga, kar lahko privede do odstopa mrežnice. Tako moremo biti pri miopih posebej pazljivi kadar se jim bliska ali opažajo motnjave v steklovini.

Kot smo že na začetku članka ugotovili, se pri kratkovidnosti žarki sestavijo pred rumeno pego in je zato vid neoster. Če želimo videti ostro, je potrebno žarke sestaviti na rumeni pegi. To lahko dosežemo z razpršilnimi (minus, konkavnimi) stekli.

Kratkovidnost najpogosteje korigiramo s korekcijskimi očali ali s kontaktnimi lečami. Kontaktne leče nudijo optične prednosti pred korekcijskimi očali. Velikost slike se namreč s kontaktnimi lečami zmanjša manj kot pri korekciji kratkovidnosti z očali,aberacije so prav tako manj opazne. Klinično so opazne razlike pri korekciji več kot 3 dioptrij. Na drugi strani pa poznamo celo vrsto očesnih obolenj, ki so povezane z nošnjo kontaktnih leč.

V zadnjem času se na široko promovirajo laserske očesne operacije (LASIK), ki učinkovito odpravijo kratkovidnost. Kot vsi posegi imajo tudi te operacije komplikacije, neprivlačna je tudi visoka cena posega.

Zlato pravilo predpisa očal pri kratkovidnih je, da predpišemo najmanjši minus s katerim oseba zadovoljivo vidi. Če predišemo previsoko dioptrijo začne ciliarna mišica akomodirati, kar lahko privede do glavobola in slabega počutja.

Blagovne znamke

Prednosti nakupa v spletna-optika.net

 • 14-dnevna garancija

  Če si boste v roku 14 dni premislili vam bomo povrnili celotno kupnino. Za izdelke, ki so izdelani individualno (korekcijski okvir s stekli) vam ne moremo zagotavljati vračila kupnine.

 • Hitra dostava

  Izdelek vam bomo dostavili preko hitre pošte kurirske službe DPD po njihovem ceniku.

 • Varen nakup

  Izdelek plačate po povzetju, predračunu, s kartico ali preko Paypala. Vaši osebni podatki so varni, zato do zlorab ne more priti.

 • Brezplačna pomoč

  Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 02/578 80 69.