Enovice in ugodnosti
zapri Ocala Želite videti katera očala vam pristajajo? Ne čakajte! Preizkusite zdaj!
Prijava | Registracija

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 50€!

“Kjer dobite največ za vaš denar!”

Košarica

Artiklov: 0

Siva mrena (katarkta)

Leča leži v našem očesu med steklovino (zdrizasta snov znotraj očesa) in šarenico (obarvan del očesa). Je bikonveksne oblike ter je sestavljena iz jedra in lečne skorje, katere ovoji so kot listi čebule in so obdani s elastično ovojnico. Kadar se ta leča skali govorimo o sivi mreni. Torej je siva mrena skalitev očesne leče, ki nastane kot posledica strjevanja beljakovin. Ko se ta leča popolnoma skali človek vidi megleno, vendar pa popolnoma ne oslepi. Siva mrena je popolnoma naraven proces staranja očesne leče, ki ga ne moremo ustaviti. Navadno raste počasi, eno oko je prizadeto bolj kot drugo. Ravno zaradi počasne rasti se ljudje velikokrat sploh ne zavedajo, da imajo sivo mreno. Pojavi se lahko na robu leče in na začetku ne povzroča težav z vidom. Za operacijo se ljudje odločijo v dogovoru z operaterjem. Siva mrena more biti pred operacijo dovolj zrela, da moti pacienta.

Zanimivost: beseda katarakta izhaja iz grške besede kattaraktes, ki v prevodu pomeni slap. V preteklosti so namreč menili, da sivo mreno povzroča strjena tekočina, ki je pritekla iz možganov v oko.

Siva mrena

Sivo mreno delimo na pridobljeno (99%) in prirojeno (1%). To pomeni, da imajo tudi otroci lahko sivo mreno, ki jo je potrebno hitro operirat v izogib slabovidnosti. Od pridobljenih katarakt je najpogostejša starostna siva mrena. Siva mrena lahko nastane tudi zaradi sladkorne bolezni, odpovedovanja ledvic, različnih očesnih bolezni, prejemanja kortikosteroidov itd..

Znaki sive mrene so: meglen vid, večja občutljivost na svetlobo (predvsem sončno), nočna slepota, barve z enim očesom vidimo drugače kot z drugim, dvojni vid, težave z branjem in globino vida.

Siva mrena

Zdravljenje sive mrene je kirurško. Poseg poteka v lokalni anesteziji. V roženici se naredi majhen rez (2-2,5 mm), skozi katerega se vstavi ultrazvočna sonda s pomočjo katere se razbije in posesa motno lečo. Motno očesno lečo se nadomesti s prozorno umetno lečo. Ljudem po operaciji ni potrebno nositi očala na daljavo, če pa že pa le z nizko korekcijo. Za delo na blizu potrebujejo očala, razen v primeru ko imajo vgrajeno večžariščno lečo. Večinoma lahko bolniki gredo domov še isti dan po operaciji. Po operaciji je potrebno kapati kapljice (antibiotik, kortikosteroid) in hoditi na kontrole k operaterju. Nekaj časa po operaciji sive mrene pa se ljudem tudi priporoča da nosijo sončna očala, da se ne izpostavljajo močnim sončnim žarkom in tako zaščitijo svoje oči.

Operacija sive mrene

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so zelo redke: zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov.

Blagovne znamke

Prednosti nakupa v spletna-optika.net

 • 14-dnevna garancija

  Če si boste v roku 14 dni premislili vam bomo povrnili celotno kupnino. Za izdelke, ki so izdelani individualno (korekcijski okvir s stekli) vam ne moremo zagotavljati vračila kupnine.

 • Hitra dostava

  Izdelek vam bomo dostavili preko hitre pošte kurirske službe DPD po njihovem ceniku.

 • Varen nakup

  Izdelek plačate po povzetju, predračunu, s kartico ali preko Paypala. Vaši osebni podatki so varni, zato do zlorab ne more priti.

 • Brezplačna pomoč

  Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 02/578 80 69.