Enovice in ugodnosti
zapri Ocala Želite videti katera očala vam pristajajo? Ne čakajte! Preizkusite zdaj!
Prijava | Registracija

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 50€!

“Kjer dobite največ za vaš denar!”

Košarica

Artiklov: 0

Glavkom (zelena mrena)

Glavkom je bolezen, pri kateri je očesni pritisk previsok za normalno delovanje vidnega živca. Posledice so okvare vidnega živca, ki povzročajo izpade v vidnem polju. Če se bolezen ne zdravi, lahko pride do popolne in dokončne slepote. Glavkom prizadene okoli 2% vseh ljudi. Po 40. letu starosti se začne javljati pogosteje. Bolezen je večinoma kronična in obojestranska.

Pri večini ljudi je vrednost očesnega pritiska med 11 in 21 mmHg, povprečno okoli 16 mmHg. Pri posamezniku je lahko očesni pritisk tudi višji od te vrednosti in ne povzroča okvare vidnega živca. V teh primerih ne govorimo o glavkomu, ampak o očesni hipertenziji.

Očesni pritisk je odvisen od ravnovesja med tvorbo prekatne vodice in njenim odtokom iz očesa. Prekatna vodica se tvori v ciliarniku v zadnjem očesnem prekatu in teče skozi področje zenice v sprednji prekat. Od tukaj odteka skozi trabekularno mrežo v zakotju v Schlemmov kanal in nato v venozni sistem.

Za diagnozo glavkoma je potrebno opraviti več preiskav. Potrebno je izmeriti očesni pritisk (aplanacijska tonometrija). Očesni pritisk je najpomembnejši dejavnik tveganja. Povišane vrednosti povečujejo riziko glavkoma. V večini primerov prevladuje glavkom zaradi povišanega očesnega tlaka. Poleg meritve je potreben natančen pregled očesnega ozadja vključno z vidnim živcem, ki je pri glavkomskih pacientih spremenjen. Opraviti je tudi potrebno vidno polje, ki nam pokaže kakšni so izpadi v vidnem polju. Zdravnik se lahko odloči še za dodatno diagnostiko (pahimetrija, gonioskopija, OCT vidnega živca itd.).

Glavkom

Glavkom odprtega zaktoja

To je najpogostejša oblika glavkoma. Bolniki ga zaradi kroničnega poteka opazijo šele, ko je bolezen že napredovala. Očesni pritisk je povišan, vendar ne toliko, da bi povzročal bolečine. Zato lahko mine tudi nekaj let, preden se bolezen odkrije. V tem času lahko povišan očesni pritisk močno okvari glavo vidnega živca ali papilo, to pa povzroči težje izpade v vidnem polju. Če se bolezen ne začne zdraviti pravočasn, so posledice zelo težke in povzročijo celo popolno slepoto.

Zdravljenje: Namen zdravljenja je ohraniti vid s kontrolo očesnega pritiska in preprečiti napredovanje okvare živčnih vlaken. Potrebni so redni kontrolni pregledi v določenih časovnih obdobjih. Cilj zdravljenja je znižati očesni pritisk do take vrednosti, da ne povzroča več nadaljnih okvar vidnega polja. Običajno vrednost očesnega pritiska pod 16 mmHg prepreči napredovanje okvare. Začetno zdravljenje je lokalno z zdravili. Uporabljamo kapljice za zmanjšanje tvorbe prekatne vodice ali povečanje njenega odtoka. Največkrat so betablokatorji, zaviralci encima karboanhidraze in prostaglandinski derivati. Zdravila se lahko med seboj kombinirajo. Če s konzervativnim zdravljanjem ne dosežemo želenega očesnega pritiska je potreben kirurški ali laserski poseg.

Glavkom zaprtega zakotja

To je redkejša oblika glavkoma, ki nastane zaradi delne ali popolne zapore odtoka prekatne vodice v zakotju s šarenico. Diagnozo postavimo s pregledom zakotja pri gonioskopiji. Pogostejši je pri starejših ženskah ter pri daljnovidnih očeh. Očesni pritisk lahko močneje naraste, celo do 70 mmHg ali več. To je akutni glavkomski napad. Posledice so močna bolečina, ki jih lahko spremlja bruhanje, prizadetost vida, oko je rdeče, roženica skaljena, zenica razokrožena in ne reagria na svetlobo.

Zdravljenje: Zdravljenje mora biti čim hitrejše, da preprečimo oslepitev. Pri akutnem galvkomskem napadu je potrebno sistemsko zdravljenje s zdravili za zmanjšanje tvorjenja prekatne vodice in hiperosmotska sredstva. Ko smo očesni pritisk znižali, je potrebna operacija; s pomočjo laserja naredimo odprtino v šarenico (iridotomija). Tako omogočimo spet normalen pretok prekatne vodice iz zadnjega v sprednji prekat, kar povzroči odprtje zakotja in ponovno normalen odtok prekatne vodice.

Glavkom

Sekundarni glavkom

Očesni pritisk je povišan zaradi drugih očesnih bolezni, npr. Vnetje šarenice in ciliarnika, po zapori mrežničnih žil in napredovali diabetični očesni bolezni, kar oboje lahko vodi do neovaskularnega galvkoma, po poškodbi, pri premiku leče glede na vzrok, po operacijah, pri tumorjih. Zdravljenje je odvisno od vzroka.

Blagovne znamke

Prednosti nakupa v spletna-optika.net

 • 14-dnevna garancija

  Če si boste v roku 14 dni premislili vam bomo povrnili celotno kupnino. Za izdelke, ki so izdelani individualno (korekcijski okvir s stekli) vam ne moremo zagotavljati vračila kupnine.

 • Hitra dostava

  Izdelek vam bomo dostavili preko hitre pošte kurirske službe DPD po njihovem ceniku.

 • Varen nakup

  Izdelek plačate po povzetju, predračunu, s kartico ali preko Paypala. Vaši osebni podatki so varni, zato do zlorab ne more priti.

 • Brezplačna pomoč

  Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 02/578 80 69.