Enovice in ugodnosti
zapri Ocala Želite videti katera očala vam pristajajo? Ne čakajte! Preizkusite zdaj!
Prijava | Registracija

Brezplačna poštnina pri nakupu nad 50€!

“Kjer dobite največ za vaš denar!”

Košarica

Artiklov: 0

Izberite pravi okvir za vaš obraz

V zadnjem desetletju smo priča eksploziji različnih oblik ter barv očal. Pred tem so očala služila zgolj kot medicinski dodatek, ki nam je omogočal ostrejši vid, danes pa je tudi modni dodatek. Še več, veliko posameznikov danes nosi očala le kot modni dodatek.

Seveda pa se vsa očala ne prilegajo vsakomur. Vsak posameznik ima namreč svojo obliko obraza, barvo oči, las, kože ter stil oblačenja. Na spletni-optiki vam bomo tako olajšali odločitev pri nakupu očal ter vas vodili do tipa očal, ki je za vas najprimernejši.

Pri izbiri očal so pomembne predvsem tri stvari:

 1. Očala morejo poudariti vašo obliko obraza.
 2. Dolžina očal more biti skladna z dolžino obraza.
 3. Očala naj poudarijo vašo barvo oči, las ter polti.

OBLIKA OBRAZA

Oblika vašega obraza bo v veliki meri določila kateri stil očal se vam bo prilegal. Cilj pri pravilni izbiri očal je, da ugotovite kateri del obraza je pretirano poudarjen ter ga uravnovesite z modelom okvirja, ki ima velikokrat drugačne linije kot obraz. Tako se na primer okroglemu obrazu še posebej dobro podajo oglati modeli okvirjev. Čeprav je vsak obraz drugačen, lahko obraze na grobo razdelimo obraze v štiri osnovne tipe:

 • Ovalen
 • Okrogel
 • Srčasti
 • Oglat

Kako določiti svoj tip obraza?

Na začetku boste potrebovali svojo sliko, na kateri gledate naravnosti. Nato vzemite prosojni papir, ga postavite na fotografijo ter obrobite vaš obraz, tako da dobite obris.

Drugi način določanja tipa vašega obraza je, da se postavite pred ogledalo ter obrobite poteza vašega obraza (šminka). Vsekakor pa morate biti prepričani, da lahko potem počistite vašo ogledalo.

Niste še vedno prepričani v svoj tip obraza? Ni problema, dovolite da vam še dodatno pomagamo.

Kateri del obraza je najširši?

 • Čelo: Če imate obraz, ki je najširši v predelu čela ter se oži proti bradi obstaja velika verjetnost, da imate srčast tip obraza
 • Lica: V primeru, da so najširši del obraza lica, gre verjetno za okrogel ali srčast tip obraza. Predvsem brada je tista, ki bo določila tip med tema dvema možnostima
 • Brada: Osebe, ki imajo široko brado imajo verjetno oglat tip obraza
 • Noben: Če imate relativno simetričen obraz, kjer noben del obraza ni vidno širši od drugega, imate lahko ovalne ali oglate poteze obraza. Spet je brada tista, ki bo določila tip med tema dvema možnostima

Ovalna oblika

ovalPosamezniki z ovalno obliko obraza imajo najbolj simetrično porazdeljene linije obraza. Lahko se štejejo med srečneže, saj jim pristajajo skoraj vsi tipi očal. Ovalni obraz je dobro uravnotežen in mehko zaobljen. Je nekoliko širši v predelu lic, preostali del obraza je nežno zaokrožen.

Priporočamo: Ovalnemu tipu obraza se podajo skoraj vsi modeli očal. Če želite nevtralizirati mehko zaobljenost si lahko omislite oglat oz. podologvat okvir v skladu s širino vašega obraza.

Odsvetujemo: Predvsem preširoke okvirje, glede na širino vašega obraza. Prav tako vam preozki okvir ne bo dobro pristojal.

Če povzamemo, skoraj vsi tipi očal so primerni, paziti je predvsem potrebno na širino očal.

Okrogla oblika

Okrogli tipi obraza imajo najširši del v predelu ličnic, predela čela ter brade sta zaokrožena. Če želimo uravnovesiti zaobljenost obraza je prav, da si omislimo oglate oz. pravokotne modele očal, ki bodo ponudile kontrast glede na vaše zaobljene linije obraza. Oglati modeli očal z debelejšimi okvirji bodo namreč povišali vaše oči ter tako podaljšali vaš obraz.

Priporočamo: Oglati pravokotni debelejši okvirji z dekoracijo na ročkah bodo prava izbira.

Odsvetujemo: Majhni ter okrogli okvirji vam ne bodo dobro pristajali. Še bolj bodo izpostavili okrogle poteza vašega obraza.

Se pravi, svetujemo predvsem ostre linije podolgovatih oblik, izogibati se moremo okroglih okvirjev.

Oglata oblika

Oglati tip obraza ima močno razvito čeljust s širšim čelom. Posledično so vsi deli obraza enako široki. Da ublažimo širino obraza izberite ožje okvirje z zaobljenimi robovi, ki bodo omehčali grobe oglate poteze obraza in omehčali kote. Lahko si omislite okvirje s odtenki bež barve, ki bodo omehčali in nežno zaokrožili ostre poteze obraza.

Priporočamo: Ožji ovalni ali okrogli okvirji so vam pisani na kožo.

Odsvetujemo: Oglati ter pravokotni ter širši okvirji niso prava izbira za vas. Prav tako se izogibajte okvirjem z nižje položenimi ročkami, ki bodo poudarile že tako preveč poudarjeno brado.

Srčasta oblika

Kot že samo ime pove, imajo ti posamezniki tip obraza, ki spominja na obliko srca. To pomeni, da je čelo najširši del obraza, ki se nato postopoma zoža v ožjo brado. Pri izbiri očal za ta tip obraza je cilj zožati predel čela ter razširiti brado. Tako se moremo še posebej izogibati modelom očal, ki imajo poudarjen zgornji del okvirja.

Priporočamo: Okvirji, ki so razširjeni proti dnu in imajo detajl na spodnjem delu okvirja.

Odsvetujemo: Ne izbirajte si okvirjev, ki poudarijo veš zgornji del obraza. To so modeli okvirjev, ki so širši pri vrhu, imajo detajle na zgornjem delu okvirja, višje položene ročke.

DOLŽINA OBRAZA

Dolžina obraza je pogosto najpomembnejši dejavnik pri izbiri za vas primernih očal. Če izberete preširoka očala, bodo vaše oči preblizu skupaj, medtem ko bodo preozka očala izpostavila dolžino vašega obraza.

Kako torej izberem dimenzije sebi primernih očal?

Najenostavneje je, da so mere očal, ki jih nameravate kupiti podobne tistim, ki jih imate na vaših starih očalih. Mere se lahko razlikujejo za približno 2-3 mm.

Katere so te mere in kje jih lahko najdem na svojih starih očalih?

Mere, ki jih je potrebno najti so tri (3) in jih najpogosteje najdete na notranji strani ročke.

Najpomembnejša mera je širina stekel. Ta mera bo v veliki meri določila ali vam bo okvir ravno prav ali pa bo preširok-preozek. Razpon vrednosti širine stekel je med 40-62 mm, čeprav se vrednosti večinoma gibajo nad 50 mm.

Za ozke obraze so primerne vrednosti pod 50 mm, za srednje široke obraze od 50-55 mm ter za širše obraze nad 55 mm.

Za vrednostjo širine stekel je na notranji ročki običajno kvadratek, kateremu sledi vrednost širine nosnika. Širina nosnika je razdalja med dvema lečama. Razpon vrednosti se giblje med 14-24 mm.

Osebe s širšimi nosovi potrebujejo višje vrednosti, osebe z ožjimi nosovi pa nižje vrednosti širine nosnika.

Zadnja pomembna mera je dolžina ročke. Vrednosti te mere so med 120-150 mm. Acetatne (plastične) ročke se lahko preoblikujejo, vendar je potrebno, da so ročke dovolj dolge in tako horizontalno sedijo na ušesih. Če teh treh mer ne najdete na notranji strani ročke, poglejte pod nosnik ali na notranji del konca ročke. Na ročki korekcijskega okvirja so lahko poleg že prej opisanih mer razne kratice (firma proizvajalca, barva korekcijskega okvirja itd.), ki pa niso povezane z dimenzijami okvirja. Posledično jih lahko spregledate.

Sedaj, ko ste poiskali ter izluščili vse tri mere na vaših starih očalih, lahko te vrednosti primerjate z merami okvirjev, ki so v ponudbi na www.spletna-optika.net.

Mere na naši spletni trgovini so za vse okvirje podane takole:

Mere vaših starih očal se lahko približno razlikujejo do 3 mm.

Kaj pa če kupujete prva očala in ne veste kakšne dimenzije okvirja so za vas primerne? Ni problema, za to imamo tudi rešitev.

Postavite se pred ogledalo, vzemite ravnilo ter izmerite razdaljo med vašima sencama.

Razdalja med sencama Primerna širina stekel
Ozek obraz manj kot 11,5 cm manj kot 50 mm
Srednje širok obraz med 11,5-14 cm med 50-54 mm
Širok obraz nad 14 cm 55mm in več

 

BARVA OČI, LAS TER POLTI

Verjetno ste že slišali za barvne tipe. Definira jih barva las, oči ter polti.

Delimo jih na 4 vrste:

 • zimski,
 • pomladni,
 • poletni ter
 • jesenski barvni tip.

Določite svoj barvni tip in izvedeli boste barve okvirjev, ki vam najbolj pristajajo.

ZIMSKI BARVNI TIP

Večina oseb ima črno ali rjavo barvo las. Oči so praviloma modre, zelena ali v barvi lešnika. Koža je bleda z rahlo modrikastim odtenkom. Barve, ki se podajo tem osebam so močne ter čiste kot npr. črna, bela, siva, modra. Srebrna ali modro-črna kombinacija bo idealna za vas. Izogibajte se pastelnim, zlatim, oranžnim ter rjavim odtenkom.

POMLADNI BARVNI TIP

Lasje so v razponu odtenkov od blond pa vse do rdeče barve. Oči so modre, modro-sive, sivo-rjave ali zlato-zelene. Polt kože zaznamuje barva breskve, ki jo včasih spremljajo zlate pegice. Predstavnica tega barvnega tipa je bila Marilyn Monroe. Primerne barve okvirjev so: bela, kremno bež, lila, nežno rozana, toplo rjava, zlata, bakrena. Svetujemo predvsem zlato, bež, svetlo rdečo ter toplo rjavo barvo.

POLETNI BARVNI TIP

Praviloma imajo osebe blond lase ter modre, rjave ali sive oči. Polt je lahno rožnata, pastelna. Intenzivne, hladne vendar ne preveč temne barve okvirja kot ulite pristajajo poletnemu barvnemu tipu. Izberite roza, svetlo modro, srebrno sivo, belo ter barvo sivke. Raje si izognite črni, oranžni ter ostalim dominantnim barvam.

JESENSKI BARVNI TIP

Osebe, ki spadajo v to skupino imajo zlate odtenke las pogosto s primesjo rdečkaste barve. Oči so rjave, zelene ali rjavo-zelene. Polt kože zaznamujejo zlati, breskvini odtenki. Izberite naravne barve vključno s rjavo, oranžno, zeleno, zlato, bronasto in bakreno barvo.

Ta vnos je objavil Nerazvrščeno Sreda, 14. 10. 2015 v admin.
← Prejšnji prispevek

Dodaj komentar

Blagovne znamke

Prednosti nakupa v spletna-optika.net

 • 14-dnevna garancija

  Če si boste v roku 14 dni premislili vam bomo povrnili celotno kupnino. Za izdelke, ki so izdelani individualno (korekcijski okvir s stekli) vam ne moremo zagotavljati vračila kupnine.

 • Hitra dostava

  Izdelek vam bomo dostavili preko hitre pošte kurirske službe DPD po njihovem ceniku.

 • Varen nakup

  Izdelek plačate po povzetju, predračunu, s kartico ali preko Paypala. Vaši osebni podatki so varni, zato do zlorab ne more priti.

 • Brezplačna pomoč

  Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 02/578 80 69.